Telenor sparar pengar med Ciscos nya linjekort för konvergerade nätverk

Cisco presenterar nya lösningar för Carrier Ethernet som gör det möjligt att leverera videotjänster med högre prestanda och bättre kvalitet än tidigare samt möjlighet att samla lösningar för mobilt bredband och fasta nät på samma plattform. Telenor i Sverige är ett av de första företagen att införa de nya lösningarna.

Trafiken i IP-nätverken ökar dramatiskt. Mellan år 2007 och 2012 beräknas trafikvolymen öka sex gånger och video står för mer än hälften av trafiken som genereras av konsumenter. Samtidigt kommer även den mobila datatrafiken att öka med 125 procent från 2007 till 2012. Det visar en rapport som Cisco tagit fram.(1)

För att svara upp mot de framväxande behoven har Cisco nu tagit fram nya lösningar inom Cisco IP NGN som gör att operatörer kan använda sin befintliga Cisco-plattform för att kunna tillfredställa marknaden även framöver. Lösningarna består av:

Ethernet Series Plus 40G, ett nytt linjekort för Cisco 7600 Series Router som kan leverera line-rate multicast och unicast samt hierarkisk styrning av QoS (quality of service) på prenumerantnivå. Kortet gör det möjligt att få stöd för Internet Protocol over dense wavelength-division multiplexing (IPoDWDM) i alla delar i nätverket, från aggregationen, vid kanten och i mitten av operatörens IP NGN-nätverk.

Cisco ME 4500 får bättre prestanda och kan nu switcha 160 Gbit i sekunden totalt och 24 Gbit/s i varje port.

Cisco ME3400E Series är nästa generation av Ciscos switch ME3400 och är designad att förbättra tillgängligheten, flexibiliteten, administrationsmöjligheterna och säkerheten för Ethernet

Samtidigt introducerar Cisco en ny router för mobilt bredband, Cisco Mobile Wireless Router 2941, som förstärker Ciscos lösning för mobile-transport-over-pseudowire och gör det möjligt att konvergera mobilt bredband med Carrier Ethernet-plattformen.

Telenor Sweden AB är en av de första operatörerna att införa det nya linjekortet Ethernet Series Plus 40G. Kortet gör det möjligt för operatören att erbjuda röst-, video-, data- och mobiltjänster på samma plattform för alla kunder.

– Cisco gör det möjligt för oss att konvergera våra nätverk på en gemensam plattform. Den här utvecklingen gör att vi snabbare kan få tillbaka pengarna för våra investeringar på Ciscos infrastruktur. Det hjälper oss att sänka kostnader samt leverera en konsekvent hög kvalitet på våra tjänster till våra kunder, säger Lars-Åke Norling, ansvarig för nätverk på Telenor i Sverige.

– Att samla tjänster av olika slag som video, röst, data och mobilt bredband på en IP-baserad plattform gör att operatörer som Telenor kan skala bort operativa kostnader eftersom de inte behöver investera i äldre nätverksinfrastrukturer som SDH eller ATM, säger Sören Ellingsen, tf försäljningschef för Service Provider på Cisco.

(1) Cisco Visual Networking Index (VNI) Forecast and Methodology, 2007-2012:
http://www.cisco.com/en/US/solutions/collateral/ns341/ns525/ns537/ns705/ns827/white_paper_c11-481360_ns827_Networking_Solutions_White_Paper.html

Läs mer:
http://www.cisco.com/go/ce
http://www.cisco.com/go/IPoDWDM
http://www.cisco.com/en/US/netsol/ns341/networking_solutions_service_provider_home.html

För ytterligare information, vänligen kontakta

Sören Ellingsén
tf Försäljningschef SP, Cisco Sverige
Tel: 08 -685 9047
Email: sellings@cisco.com

Åsa Eriksson
PR-ansvarig, Cisco Sverige
Tel: 076 - 100 5587
Email: aserikss@cisco.com

Om Cisco
Cisco är världsledande på nät- och Internetlösningar. Ciscos produkter och tjänster används för att underlätta kommunikation med data, tal och video mellan personer, företag och länder oavsett tid och plats. I över 20 år har Cisco satsat på teknisk innovation, ledarskap i branschen och socialt engagemang. Cisco grundades 1984, har cirka 66 000 anställda och omsatte 39,5 miljarder dollar under räkenskapsåret 2008. För mer information besök: http://www.cisco.se