Sverige bäst i Europa på bredband

En ny global undersökning från Cisco visar att Sverige har bäst bredbandskvalitet i Europa. Internationellt sett har svenska användare i genomsnitt en mycket hög nedladdningshastighet, 8,8 megabit per sekund, bra hastighet för uppladdning och snabba svarstider.

Sverige toppar bredbandsligan i Europa och kommer på andra plats i världen när Cisco i en ny studie har mätt hur hög kvaliteten på bredband är i 42 länder i världen. Cisco har tagit fram ett bredbandsindex baserat på en kombination av nedladdnings- och uppladdningshastighet samt svarstider.

– Jag är stolt över hur långt vi har kommit i Sverige med kvaliteten på bredbanden. Det är kul att vi är bäst i Europa på detta och det visar att den svenska modellen med engagerade operatörer, satsning på statsnät och ett starkt politiskt stöd har varit framgångsrik, säger Thomas Johansson, försäljningschef på Cisco i Sverige.

Japan är det land som internationellt sett ligger överlägset högst i bredbandsligan med ett kvalitetsindex på 98, jämfört med Sverige som kommer på andra plats med ett index på 55. Japan har tidigt investerat i bredband för att få konkurrensfördelar och är det enda landet som för närvarande är förberett för att leverera den kvalitet som behövs för nästa generations webbapplikationer under de närmsta 3-5 åren.

– Den genomsnittliga bredbandskvaliteten i Sverige är tillräcklig för att surfa, skicka e-post och ladda ner eller streama enkla filmer. Men vi ser en kraftig ökning av interaktiva applikationer, användargenererat innehåll som laddas upp och delas och högkvalitetstjänster för video som kräver bättre kvalitet. Tittar vi på Japan så har de en ännu tydligare satsning på fibernät jämfört med Sverige som domineras av DSL-teknik, säger Thomas Johansson.

Undersökningen visar att det finns en tydlig koppling mellan ett lands bredbandskvalitet och dess framsteg för att bli en kunskapsekonomi.

Idag är bredband definierat som internetuppkoppling som erbjuder en nedladdningshastighet på 256 kilobit per sekund eller högre. Undersökningen är värdens första globala jämförande studie av bredbandskvaliteten i olika länder. Tidigare undersökningar har endast visat antal hushåll som har tillgång till bredband.

Undersökningen är sponsrad av Cisco och genomförd av forskare från University of Oxford Said Business School och University of Oviedo i Spanien.

Bredbandsindex

1. Japan, 98

2. Sverige, 55

3. Nederländerna, 49

4. Lettland, 45

5. Korea, 45

Fakta bredband i Sverige

• 64 % av alla hushåll har bredband

• Bredbandsindex är 55 (att jämföra med Japan som ligger etta med 98 och Nederländerna på tredje plats med 49).

• Nedladdningshastighet: 88070 Kbps

• Uppladdningshastighet: 2394 Kbps

• Svarstid: 24 millisekunder

• Marknadsandelar: TeliaSonera 37 %, Com Hem 17 %, Telenor 7 %, övriga 37 %

• Tekniker: DSL 61 %, kabelmodem 20 %, fiber 19 %.

Mer information om undersökningen:

» http://www.sbs.ox.ac.uk/news/media/Press+Releases/Press+releases.htm

För ytterligare information, vänligen kontakta

Åsa Eriksson
PR-ansvarig, Cisco Sverige
Tel: 08 -685 9187
Email: aserikss@cisco.com

Thomas Johansson
Försäljningschef, Cisco Sverige
Tel: 08-685 90 91
Email: tjohanss@cisco.com

Om Cisco
Cisco är världsledande på nät- och Internetlösningar. Ciscos produkter och tjänster används för att underlätta kommunikation med data, tal och video mellan personer, företag och länder oavsett tid och plats. I över 20 år har Cisco satsat på teknisk innovation, ledarskap i branschen och socialt engagemang. Cisco grundades 1984, har cirka 66 000 anställda och omsatte 39,5 miljarder dollar under räkenskapsåret 2008. För mer information besök: http://www.cisco.se