Cisco bygger ett av Europas snabbaste bredband i Lund och Alvesta

Med hastigheter upp till 1 000 Mbps kan de boende i Lunds Kommunala Fastigheter och AllboHus fastigheter i Alvesta få tillgång till ett av Europas snabbaste bredbandsnät optimerat för triple play-tjänster (internet, ip-telefoni och ip-tv). Totalt handlar det om 12 000 hushåll som nu kan använda bredbandskrävande multimediatjänster med hjälp av Cisco och Labs2/ViaEuropa.


Tekniken bygger på Ethernet To The Home (ETTH) som innebär att fastigheterna ansluts med fiberoptik vilket möjliggör de höga anslutningshastigheterna. Cisco levererar utrustning för Access-, Distributions- och Corenäten i de båda städerna. Som ansvarig för driften och tjänsteutbudet i nätet står Labs2/ViaEuropa. Dimension Data Sverige står för systemintegrationen.

– Vår systemplattform BRIKKS gör det mycket enkelt för kunderna att nå alla de tjänster som erbjuds i dessa båda tjänsteneutrala nät, så att kunden verkligen själv kan sätta ihop de tjänster som passar bäst för stunden. Samtidigt så erbjuds alla operatörerna tillgång till ett stort antal nya kunder med högsta kvalité, säger Jonas Birgersson, vd Labs2.

– Med vår senaste utrustning för bredbandsnät erbjuder vi användarna en säker uppkoppling tillsammans med garanterad kvalité på tjänsterna även vid höga hastigheter som 1 000 Mbps, säger Jonas Phragmén, affärsutvecklingsansvarig för bredband på Cisco i Sverige.
De nya bredbandsnäten i Lund och Alvesta uppfyller samtliga säkerhetskrav som ställs av Svenska Stadsnätsföreningen. De höga hastigheterna möjliggör fullt utnyttjande av bandbreddskrävande tjänster som hdtv och nedladdning av film och musik via Internet. De flesta av dagens bredbandsanvändare i Sverige kan i dagsläget inte nyttja sin bredbandsuppkoppling för hdtv på grund av för låga överföringshastigheter.

– Vi har alltid drivit utvecklingen framåt gällande kvalité och säkerhet. Tillsammans med Labs2 tar vi nu steget mot framtidens bredbandstjänster, säger Jonas Phragmén.

Bredbandsnäten i Lund och Alvesta byggs med produkter från Ciscos router- och switch-familjer: Cisco 7600, Cisco Catalyst 3750 och Catalyst 3560 samt Cisco ME3400.

Cisco har under de senaste åren varit en ledande leverantör av triple play-optimerade bredbandsnät både i Sverige och internationellt. Nyligen vann Cisco Europas största Fiber To The Home (FTTH) affär: City of Amsterdam, ett projekt med målsättningen att ansluta 450 000 hushåll och företag till höghastighetsbredband fram till år 2010.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Jonas Phragmén, Business Development Manager Broadband
Cisco Systems Sverige
E-post: jpragmen@cisco.com
Telefon: 070-605 90 26

Diana Malm, PR-ansvarig
Cisco Systems Sverige
E-post: dimalm@cisco.com
Tel: 08-685 90 82

Bildmaterial: http://www.cisco.com/global/SE/news/images.shtml

Om Cisco

Cisco Systems är världsledande på nät- och Internetlösningar. Ciscos produkter och tjänster används för att underlätta kommunikation med data, tal och video mellan personer, företag och länder oavsett tid och plats. I över 20 år har Cisco satsat på teknisk innovation, ledarskap i branschen och socialt engagemang. Cisco grundades 1984, har ca 48 000 anställda och omsatte 28,5 miljarder dollar under räkenskapsåret 2006.

Om Labs2
Labs2 är en koncern som med modern teknik, operatörskunskap och egna utvecklingsresurser skapar bättre bredbandsaffärer åt våra uppdrags-givare. Labs2 har egna anläggningar i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Amsterdam samt högkvarter i Lund. Labs2 erbjuder tjänster till operatörer, mediaföretag och öppna bredbandsnät i Europa. Huvudprodukten är tjänsteinfrastrukturen BRIKKS (portal, affärs- och processystem) för bredbandstjänster, inklusive kompletta system för att erbjuda tv, film och musik i digital distribution. För den breda allmänheten innebär BRIKKS en bättre bredbandsupplevelse. BRIKKS låter användaren hantera sina egna bredbandstjänster, till exempel Internet, telefoni och media, allt via ett begripligt och attraktivt gränssnitt.

Om Dimension Data
Dimension Data är en ledande global specialist på IT tjänster och nätverksintegration. Våra främsta affärsområden är IP-telefoni, säkerhet, bredband, samt drift och övervakning. Vi hjälper våra kunder planera, utveckla och underhålla sina IT-system. Dimension Datas unika kunskap inom integration av applikationer i nätverk skapar förutsättningar att leverera optimala och kundanpassade nätverkslösningar. I Sverige är företaget Gold Partner till Cisco.